Wednesday 7 May 2014

UX 101 – consistency [sau consistență] 1/3

Unul din principiile de bază ale UX (User Experience / Experiența Utilizatorului) este consistency1. Consistency se referă la coerență și uniformitate în design. Sau altfel spus, oriunde s-ar afla utilizatorul să se simtă „ca acasă” și intuitiv să găsească informația de care are nevoie. Un exemplu banal este reprezentat de ferestrele din Windows – toate se închid de la simbolul „x” din colțul dreapta sus.
Consistency trebuie să se manifeste în cam toate zonele de interes al UX: elemente de design, conținut, interacțiune, etc. Acest lucru ar trebui adaptat și în afara spațiului online.

Consistency în navigare pentru mediul online
Când folosim un site ne așteptăm să gasim ceva legat de titlul subiectului și atunci când deschidem articolul. Ex: Website http://www.realitatea.net/, titlu de prima pagină: “Cum merg afacerile PRO TV fără Adrian Sârbu la cârmă” – la click pe link se deschide articolul cu același titlu http://www.realitatea.net/cum-merg-afacerile-pro-tv-fara-adrian-sarbu-la-carma_1434692.html, care este în secțiunea Actual / Economie.

Consistency pentru reviste și web
Ce se întamplă când avem o revistă care are și website asociat? Mai se aplică aceleași reguli? Dacă este vorba de o revistă glossy se schimbă din nou regulile?

Ex 1. Harvard Business Review (Jan-Feb 2014) – este un exemplu clar de consistency. Titlul din website (Fig 1) se regăsește în revistă (Fig 2), ca titlu pe prima pagină și apoi în articolul propriuzis – clar și la obiect.

Fig 1. HBR website. Cuprins - articol

Fig 2. HBR print. Copertă – cuprins – articol.

Ex 2. Esquire (ediția în română, nr.1 2014) – lucrurile devin ușor neclare.
Pe website (Fig 3) avem articolul „Dincolo de ceață”, cu subtitlul “Când a decolat, pilotul Adrian Iovan era un personaj controversat. La sfârșitul zborului, a devenit ținta obsesiei noastre de a construi eroi.”

Fig 3. esquire.ro Reportaje – titlu -articol 

În versiunea publicată (Fig 4) avem pe prima pagină “Căderea pilotului Iovan”, în cuprins “Adrian Iovan”, și la pagina 104 revenim la titlul din website “Dincolo de ceață”. De ce acest tip de inconsistență este permisibil? Și da, desigur că titlul care are keyword-ul “Adrian Iovan” este foarte clar, dar atunci de ce se preferă de fapt un alt titlu mai literar? Din punct de vedere strict al UX acest lucru ar induce în eroare un cititor. Dacă acesta nu are rabdare să caute pagina cu atenție, în cât timp poate găsi articolul pe care îl caută doar frunzărind revista?

Fig 4. Esquire print. Copertă – cuprins - articol

Ex 3. Men’s Health (ediția în română, martie 2014) – haos și (aproape) tabloid.
O să ignorăm o analiză a publicului țintă a revistei în limba română și o să privim doar titlurile. Pe website găsim în cuprins o descriere de articol „Jumătate dintre femei pretind că au fantezii cu scene de bondage – ce vești mai bune ai putea să vrei? Trebuie doar să abordezi situația cu tact, pentru ca dormitorul să nu devină un teren minat cu perversiuni.”, dar fără titlu sau versiune online a articolului.

Versiunea print (Fig 5) are headline-ul mare pe prima pagină “Senzațional! Pedepsește-o ca un domn”, apoi în cuprins acesta devine “Sex sălbatic”, care de fapt în articol este “Sex dur”. Nu o să comentez asupra drumului lung de la bătaia promisă (pentru că nu a făcut omleta perfectă) la sexul sălbatic și într-un final la sexul dur (după pastila albastră) ... Doar o să remarc avalanșa de titluri de tabloid2 și dorința de senzațional în detrimentul utilizatorului / cititorului. Sau pur și simplu acesta se uita numai la poze, și nu contează?!

Fig 5. Esquire print. Copertă – cuprins – articol.

Consistency și UX

Privind aceste exemple ne punem întrebarea dacă totuși putem altera un pic titlul inițial pentru a putea să atragem un potențial client, fără a schimba mesajul complet3. Conform conceptului de consistency din UX, utilizatorul nu trebuie sa fie confuz în nici un moment din navigare, să știe exact unde se află și să poată naviga cu ușurință. Iar pentru a atinge aceste obiective, consistența în titluri poate ajuta destul de mult.

Cum am putea să atragem clienții, păstrând totuși mesajul și să nu amestecăm bataia cu sexul de orice fel? Răspuns: ne inspirăm de la cei mai buni, în cazul de față National Geographic, Time, Esquire, Monocle, The Economist, etc.


Fig 6. Titlu și subtitlu depinzând de mediu.


Mai multe despre consistency în partea a doua :)

1 o să folosim termenul în engleză
2 ironic, tabloide cum este Libertatea respectă consistency în titluri în mare aparte a cazurilor
3 sunt curios dacă există studi de usability pentru găsirea titlului potrivit și în ce măsură atrage cititorul.

No comments:

Post a Comment