Tuesday, 20 May 2014

Romanian Design Week [2014 București]

UX se referă la mai mult decât la o simplă experiență în spațiul digital și include în practică și off-line-ul. Care la rândul său include elemente de graphic design, arhitectură a informației (Information Architecture), etc. Romanian Design Week prezintă ce e mai bun în design-ul românesc de produs, arhitectură, fashion și din alte domenii conexe.
http://www.romaniandesignweek.com

Subiectiv, expoziția este foarte bună prin proiectele pe care le prezintă, pe care m-aș bucura să le văd în reviste cum este Monocle. Dar din păcate, obiectiv vorbind, o expoziție este mai mult decât suma elementelor expuse, iar broșura, explicațiile grafice, site-ul și modul de afișare contribuie sau dimpotrivă scade imaginea. Și cum vorbim despre un eveniment de design standardele ar trebui să fie foarte ridicate, si nu sunt.

Site-ul, broșura și afișul
Expoziția are un afiș ok (Fig 1) și o broșură informativă decentă, deși ca purtător de ochelari aș spune ca textul este un pic cam mic și greu de urmărit în legendă.


Fig 1. Afiș expoziție

Primul lucru pe care îl observi este că există broșuri în română, dar site-ul este în engleză. Apoi nu pot să nu remarc că în secțiunea de sponsori avem „UN PROIECT”, „COMUNICAT DE” și „INSPIRED BY” Peroni, căci e mai “cool” să pui textul în engleză, mai ales pentru un brand italian (?!?!).

Site-ul are un design minimalist și clar, dar:
- Newsletter-ul apare la deschiderea oricărei pagini, dar nu pe prima.
- Pentru a găsi căsuța de căutare dai scroll cam 20 de pagini, pentru că pe prima pagină apar toate știriile (foarte frumos aranjate) – Fig 2.
- Remarc design-ul cel puțin neinspirat al căsuței de căutare, presupun ca să fie mai „cool”.
- La căutare după “student” mă așteptam să găsesc secțiunea http://www.romaniandesignweek.com/students-gallery/, dar nu, primul rezultat este “Architecture’s Night In” și de abia below the fold (adică la scroll) găsesc ce căutam – deci labelling greșit și căutare după termeni irelevanți.
- Tot în footer avem și un „Loading tweets” etern – e remarcabil cum nimeni dintre organizatori nu a văzut eroarea asta de programare.


Fig 2. Footer site

Ar fi mai multe de spus, dar astea sunt vizibile în sub 2 min de vizitat site-ul și folosit broșura.

Expoziția principală
Vizitarea expoziției principale m-a făcut să mă întreb de ce arhitecții geniali care au expus nu au dat și o mână/ochi de ajutor la pregătirea afișării proiectelor. Sunt prezentate proiecte foarte faine, dar expuse cel puțin prost.

Pe de o parte avem zona sponsorizată de Peroni (Fig 3) unde totul este clar cu planșe mari, grafice clare și în plus cu produsele vizate în lemn și plastic.


Fig 3. Zona sponsorizată de Peroni

Și apoi avem restul haosului unde proiectele sunt îngrămădite și greu de urmărit. În fig 4 avem un spațiu „natural” în care un tv oferă imaginiile pentru toți vizitatorii peste 2m care se pot apleca și avea un unghi de vedere bun, iar lânga el avem un proiect a cărui explicație este în colțul cel mai îndepărtat de privitor pe un prietenos fundal gri cu text alb mic de tot, așa că trebuie să te cațeri pe el pentru îl vedea corect.


Fig 4. Spațiu natural

De asemenea remarc difența între proiecte prezentate clar și ușor de urmărit - user friendly adică (Fig 5) și altele cu multe multe poze fără explicații clare (Fig 6). Less is more – dicton de design care nu prea este aplicat aici – folosirea de 10 poze mici este mult mai puțin eficientă ca 2 poze mari și clare.


 Fig 5. Less is more

Fig 6. Prea mult și fără etichete (labels)

Student’s corner – proiecte faine, dintre care o parte pot fi la nivel de agenție au fost din păcate înghesuite într-o cameră mică și din nou – afișate prost, la distanță de vizitator.

În final: era atât de greu să se facă spațiu până la planșă sau ca unele sa fie poziționate la 45 de grade, pentru a putea fi vizualizate corect?!?!?

O expoziție care merită văzută (măcar pentru pufoșenia de mai jos) și care datorită proiectelor sale merită mai multă grijă pentru detalii.


Fig 7. Pufoșenia

No comments:

Post a Comment